LiFe
online

... 2003
Předchozí ] Nahoru ] Následující ]

Rodina
Oblíbená místa
Fotky
Zajímavosti
Kalendář 2006
Bývávalo ...
Obsah

Jak šly dny v roce 2003:

Jizerka podruhé (poprvé viz o 3 odstavce dříve). 6.-8. února opět s běžkami, počasí předvedlo jarní bublavé potůčky se sněhem tak akorát na klistr, ale také sněhovou vánici s krupkovou masáží. Promazali jsme. Ale to v neděli všichni, které jsme v chumelenici potkali. Strejda Jirka nás konečně seznámil s Monikou, sestava jinak podobná té minulé včetně scrabble. Zavítali jsme také k Jitce s Honzou na chatičku v Polubném, skláníme poklonu "domácí" sjezdovce s vlekem, brankami z pomlázek a nočním osvětlením, na které suverénně drandí Kačka s Kubou. Iva odmítala sjezdovku opustit.
Dalšími významnými událostmi byla otevřená rakev na Jirkově autě cestou domů. Hela ovšem trumfovala "přímým průjezdem zatáčky", zakončeným v závěji poněkud mimo silnici. Naštěstí lopata a rodina posílená o 10 náhodných kolemjdoucích dostala slona zpátky (nejdřív zadní nohy, pak přední) na namydlenou silničku. Nefotil nikdo :-(, za hodinku jsme pokračovali v klouzání domů. V Praze prý byla první letošní bouřka. 
0402_polubny.jpg (62363 bytes)
Iva, Kačka, Jitka
šlepr jak hodinky
29. ledna donesla Iva prima vysvědčení (3 dvojky), za vysvědčení jsme si každý koupili knižku.
Konečně jsme o víkendu doma, využili jsme to k návštěvě Prahy (!). Výstava v Rudolfinu Česká fotografie 1840 - 1950 byla hutná a náročná. 110 let jsme prošli za 2 hodiny. Cestu z výstavy Hela ohnula do ulice Melantrichovy, kde konečně ukořistila figurky Máselnice /ženská s máselnicí a pejskem/ do našeho betléma.
Autoportrét (detail)
Příběh moderního média
Přituhuje, mrazy spadly 20 stupňů pod nulu,  další víkend jedeme do Jeseníku za babičkou. Radimova zlomená noha pořád vzdoruje lékařům, Vítek plánuje výstavbu Nýznerova, Jirka rozšířil byt o další mezipatro, zatímco Kajka naučila Bertičku nové psí kousky.
Holky lyžovaly hned za městem, Hela si ovšem musela koupit sjezdovky (2. lyže v životě, které prý má do důchodu), jsou ty kárvingy, prej se to líp točí. Točily se v prašanu pod modrou oblohou, šlepr skoro soukromý, Alpy hadr.
0401_jesenik.jpg (88473 bytes)
Sjezdovka "fučík"
a taky Šerák
V pátek 16.1. jsme využili laskavé nabídky Míly a Petra, a odfrčeli jsme s běžkami na chatu Vinohradského divadla na Jizerce. A udělali jsme dobře. Iva tam měla 1 tetu, 2 strýce, 1 sestřenici s přítelem a navíc 2 bratrance. Postavili sněhový bunkr, jezdili na lopatě ze střechy, mořili se na běžkách, večer se dorazili scrabblem. Sněhu přes metr. Víkend jak lusk. 0401_jizerka.jpg (76217 bytes)
Chata Vinohradského divadla
V první půlce ledna byl sníh i v Praze, takže se dalo běžkovat i sáňkovat na polích k Horoměřicům. Obleva pak zase sníh učinila sněhulákotvorným a silnice trochu sjízdnými pro kolo. I postavili jsme po nedělním dešti sněhulačku Lucku. lucka_snehulak.jpg (31750 bytes)
10. ledna si Hela domů pozvala trenérky gymnastiky (bývalé, současné i budoucí), a pěkně si potlachaly. Bylo jich 8 kousků.
2. a 3. ledna 2004 jsme bobovali, sáňkovali, koukali na ledňáčka nad Metují, toulali na běžkách kolem Velkého Poříčí. Díky zavřené hospodě U Lotranda v Odolově jsme po kolena v prachovém sněhu spluli (či se skutáleli, Mišák ponorkovým stylem) do hospůdky v Chlívcích, zima jedna kýčovitá... a jako krásná tečka za naším pobytem v Poříčí ještě koncert pro saxofon a dva klarinety. Děkujeme Jitko, Mirku, Aničko, Martine a Míro. Těšíme se na revanš v Praze!
A ještě jeden pěkný odkaz: pro Odolov jsem našel výsledek průzkumu, kterému se ve Sluneční zátoce říká SAPRSEZPR. A protože svět je malý, tak ve zmíněné věznici dělá maminka Evy červenokostelecké :-).

Když jsem hledal něco o Chlívcích, narazil jsem tenhle web sudetských němců z Broumovska (Braunau)
A na Nový rok po ránu jsme odklapali vláčkem z Hronova do Adršpachu. Zachumelené skály a stromy, klouzající žebříky, zamrzlý vodopád, sněhová fréza v hloubi skal, modrá obloha, česneková polévka v hotelu Skalní město. Judita, Petr a Vojta z Nového Města nad Metují, co jsme je asi dvacet let neviděli - zaplať pánbu pořád stejní. adrspach.jpg (50108 bytes)
 Homole cukru
Silvestr byl správný: 5 dospělých a 5 dětí (posílila nás Eva s "Mišákem") pod jednou střechou, bobování, sáňkování, jízda na igelitu, Expres, pár rachejtliček a spát, zítra je taky den. silvestr2004.jpg (47050 bytes)
Čekání na start rachejtle
A z www.mck.cz jsme přeskočili na krkonošské kyselo ve Velkém Poříčí, pod ochranou Zeleného domu. Anička nám přepustila svůj pokojíček, Mates s Mírou zapůjčili autodráhu, Jitka s Mírkem nás obdarovali svým časem. Čekaly na nás 4 dny zimních až Silvestrovských radovánek, které se pod vlivem krásného počasí protáhly na dnů 6 (a plánované společné radovánky pražské jsme odložili). anicka.jpg (35617 bytes)
Létající Anička
29. prosince jste nás mohli zahlédnout v Červeném Kostelci u "Ryšáků". Děkujeme nastokrát za výborné řízky naruby a krásné odpoledne.
Na Štěpána jsme zavítali k babičce a dědovi na "druhou nadílku" ve společnosti Míly, Petra, Páji a Martina.
Pro ty, na které se nedostal náš letošní kalendář: můžete si ho prohlednout na tomto webu. A kdyby se vám nelíbil, můžete si stáhnout kalendář pana Anderleho 2004_00.jpg (74501 bytes)
PF 2004
Vánoce: během adventu Ivča každý den z krabice přidala do keramického betlému jednu figurku, na Štědrý den přidaly s Helou figurky ostatní, výsledek na obrázku.

Po poledni jsme vyrazili s Olčou, Víťou a Jeníkem na lehce zasněženou výcházku do Houslí ke studánce.
Odpolední dětská mše milá s paterem Michaelem Špilarem u sv. Vojtěcha v Dejvicích (a kdo na Boží hod vánoční "náhodou" zapnul v 10 hodin televizi, mohl náš domovský kostel zahlednout v přímém přenosu).
Štědrý večer společně s babičkou a dědou u nás doma. Akorát pískomilové nedostali nic :-).

Tažený štrůdl se Hele obzvláště povedl :-), málem se nevešel na plech.

0312_betlem.jpg (72280 bytes)
Keramický betlém

Tažený štrůdl
Helenin tažený štrůdl

4. adventní neděle byla dobiášovská. Celý klan se sešel v penzionu JaS, aby oslavil Helčiny narozeniny. Julča natáčela, těšíme se na film :-).

V tomto týdnu Iva absolvovala obligátní vánoční besídky v domu dětí Suchdol (flétna) a na základní škole (zpěv).

Julča
Julča 
(schovaná za kamerou)
3. adventní neděle byla ve znamení návštěvy Michala s rodinou. Po dobrém obědě a potlachu jsme s dětmi zkontrolovali betlém. Děti ale ponejvíce zajímala houpačka/prolézačka v borovici poblíž.
Večer jsme vyrazili do MDDM Lužiny na koledy s Kapelkou. Díky Čerte. CD s pár obrázky a animacemi na požádání dodáme.
03122121.jpg (93415 bytes)  
Tom, Iva a Matěj
2. adventní neděli jsme počínaje mší strávili ve společnosti Iviny kmotry Evy a její vnučky Kristýnky. Pečlivěji jsme si prohlédli betlém, k Ježíškovi putují i chobotnice a jezdec na nosorožci. betlem2003.jpg (52485 bytes)
Suchdolský betlém
Na sv. Mikuláše byl nainstalován Suchdolský betlém, potřetí od roku 2001. Zahájení ozvláštnila Pražská mobilní zvonkohra, na kterou zahrál "carillonér" Radek Rejšek.Ten hrává také v Loretě a jeho nahrávky českých zvonů posloucháme na Vltavě o nedělním poledni. Na zahájení zazpíval i Suchdolský sbor a Petr Lutka. S námi na zahájení betléma mrzli i David a Eliška, jejich máma Jana šetřila polámanou nohu u nás doma. zvonkohra.jpg (47984 bytes)
Pražská mobilní zvonkohra
30. listopad  - 1. adventní neděle a taky oslava dědových narozenin a Ivina svátku u nás. 
Po večerech s Helou děláme na tradičním kalendáři, tentokrát už bude "digitální" až k samému konci.
21. - 23. listopadu jsme využili laskavé pohostinnosti Evy, Ríši, Míši a Pavlínky v Červeném Kostelci. Shlédli jsme výstavu fotek "DALŠÍ ROK V JESTŘEBÍCH HORÁCH" Jany Kejzlarové a Oldřicha Nermutě. Do Jestřebích hor jsme podnikli krátký výpad s výstupem na rozhlednu Žaltman. Ještě že nám Ríša prozradil, co bychom viděli, kdyby nebyla taková mlha, jaká byla :-). Další vycházka nás dovedla ke Skalákově studánce v lese Maternici, opředeném pověstmi. maternice.jpg (67263 bytes)
Studánka v Maternici
16. listopadu v Jízdárně na Hradě hutný koncert Jiřího Pavlici a spol. v rámci Strun podzimu. CD Hradišťanu "Mys dobré naděje" myslím přibližuje nejlépe, co jsme slyšeli. Mix křišťálového zpěvu, cimbálovky, rocku, jazzu, Afriky, symfoňáku a Skácelovy poezie.

16. listopadu 2003, 19.30, Jízdárna
Jiří Pavlica - zpěv, housle, niněra, trumšajt
Dizu Plaatjies - zpěv, perkuse, kudu horns, mbira, africká flétna
Hradišťan, Talant, Pražská komorní filharmonie

IMG_1908.jpg (37554 bytes)
Hmatníková niněra (foto Iva)
Na webu Hradišťanu jsem narazil na obrázky od Václava Macha - Koláčného. Třeba se vám taky budou líbit. w-G01-0461.jpg (65682 bytes)
Madona
12. XI. Hela byla v hospodě (!) Budvar Steak na přípravném srazu gymplu k 25. výročí maturity. Papíry s aktualizovanými kontakty na spolužáky zapomněla v hospodě, ale byly zachráněny.
2. listopadu jsme se sešli s Čertíky v Míčovně na komorním a přesto (právě proto) spoustu energie dávajícím koncertu Ivy Bittové a Škampova kvarteta. Hradní inspirace.

2. listopadu 2003, 19.30, Míčovna
Iva Bittová - housle, zpěv
Škampovo kvarteto
  Pavel Fischer - housle, Jana Lukášová - housle,
  Radim Sedmidubský - viola, Peter Jarůšek - violoncello

Z Liptála holky dovezly klobásy a slivovici. 
28. října v rádiu ohlásili slavnostní osvětlení pražských zahrad, tak jsem vyrazil do práce (ano, na státní svátek do práce) nikoliv na kole, ale v teplém oblečení a se stativem. Ve Valdštejnské zahradě opravdu pěkně svítili, možná z toho bude něco na kalendáři. Pak jsem vylezl na Opyš (zadní strana ostrožny spadající do údolí), vyfotil si Malou Stranu. Televizáci balili nádobíčko, medaili za zásluhy 1. stupně dostal i Jiří Kodet, kterého jsem na překvapivé požádání fotil před Katedrálou i s autem.  mala_strana_nocni.jpg (52333 bytes)
Malá Strana
25. října odjela Hela s Ivou a dědou do Liptála. Já chodím do práce :(, ale tak už to bývá. Přijely nás ze Stockholmu podporovat dvě testerky, abych do vánoc stihli lokalizaci šesti cédéček (a taky "golden carrot", slíbenou zadavatelem práce :-).
Na webu je k vidění výstava obrázků Jiřího Anderleho, který mimo jiné každý druhý pátek k večerní pohodě rozdává Lásku za lásku svým člověčím povídáním. Dopřejte si. SIMONETTA VESPUCCI-KLEOPATRA - VARIACE NA TÉMA PIERRA DI COSIMA
Zimujeme zahradu (shrabat listí, přihrnout růže, zrýt, vyházet pařeniště, vylít vodu ze sudů, hadi a hadiček), u babičky vykopat "zrušené" jabloně a sklátit ořechy).
V soboru 11. října Iva jela na výlet Domu dětí - parním vláčkem a na Konopiště. Vrátila se nadšená, potkal jsem tu jejich skupinku v metru, když jsem se vracel z práce (termíny hoří, jako obvykle). dum_deti.jpg (61061 bytes)
Děti z domu dětí Suchdol, 
Iva vpředu uprostřed
První říjnový víkend jsme v dešti vyjeli za babičkou do Jeseníku. Radim je zase v nemocnici, rupla mu lýtková kost v místě, kde v ní měl šrouby. Hrozí mu invalidní důchod, protože marodění přesáhne rok. Na Křižovém vrchu mají už zase v ohradě pštrosy. Jirka s Kajkou a kluky bydlí zase v parku, přibyl pes. Vítek a Lída pokračují ve zvelebování Nýznerovského pozemku. radim02.jpg (41158 bytes)
Bratr Radim
V pátek jsme večer ve třech vyrazili po roce na Hrad - Struny podzimu, tentokrát cyklus Hradní inspirace, a byla to paráda (když zapomenu na čtené vystoupení velvyslance Francie v rámci "překvapení" - udělení francouzského řádu Officier de l´ordre des arts et des lettres - rytíř umění a literatury paní M. Kožené).

26. září 2003, 19.30, Španělský sál
Magdalena Kožená - mezzosoprán
Pražská komorní filharmonie
Michel Swierczewski
Zahajovací koncert festivalu
Maurice Ravel
- Náhrobek Couperinův/ Le Tombeau de Couperin
- Šeherezáda
- Tři poémy pro hlas a orchestr na verše Tristana Klingsora
Hector Berlioz
- Rob Roy, koncertní předehra
Charles Gounod
- Árie z opery Romeo a Julie
- Árie z opery Cinq Mars (Pátý březen)
Daniel-François-Esprit Auber
- Recitativ a árie z opery Černé domino (Le Domino Noir)
 "Ah! Je suis sauvée enfin?"
 "Ah! Quelle nuit le moindre bruit me trouble et m´interdit?"

img_1318_web.jpg (77808 bytes)
M. Kožená čeká, až se pan velvyslanec vypovídá.
Kačka s Kubou (a rodiči) se nám odstěhovali do Hrnčířů, zkolaudovali jsme jejich fungl nový domeček, nechali se poučit o funkci tepelného čerpadla, děti se zaprášily na velehromadě hlíny, která ještě čeká na prokatrování. 03091258p_web.jpg (45096 bytes)
Hrnčíře
Iva po operaci půjde do školy až 24. září. Začala chodit na klavír, po prvních dvou hodinách ji to pořád ještě baví.
V sobotu k nám konečně zavítali Libor, Soňa, Bořík a Karolína. Plánovaný program naboural déšť, nakonec jen Helou a Ivou obrazili zahrádky, jakož potlachali u nás doma.
Macron v pátek 12. září uspořádal podnikovou sportovní akci v  penzionu Petra. Sportovalo se v disciplinách kroket, petanque, tenis a počítačové střílečky a pojížděčky. Čerta napadlo, že tam pojedem na kolech. Takže jsme ve dvou jeli. Náš šéf Martin večer mile překvapil udělením vlastnoručně vyzdobených žlutých triček.

Cesta tam: 9:00 Kačerov, po silnici 603 / 9:37 Hlubočinka / Jesenice / Kamenice, po silnici 107 (cyklotrasa 11 – Greenway Praha – Vídeň) / Týnec nad Sázavou, po silnici 106 / 11:01 Benešov, po silnici 112 / Jemniště / Postupice /  Milovanice, / 12:18 Čelivo / Nespery, Veliš, / 12:51 kóta 500, Světlá / Kondrac (výborná hospoda) / 15:37 Blaník / 16:00 Načeradec, / Penzion Petra / 
A zase zpátky:
/ 9:00 Penzion Petra / Kondrac / Ostrov, Veliš, Nespery, Čelivo, Milovanice, Postupice / Jemniště, cyklotrasa 68 (na mapě nakreslena jinak, než ve skutečnosti) / Struhařov, Jezero, Věřice / Okrouhlice / Petroupim, silnice na Benešov / 12:12 Bedrč, cestičkami podél Benešovského potoka / Mrač / Čerčany, silnice 109 (cyklotrasa 19 – Posázavská, http://www.viator.cz/) / Poříčí nad Sázavou / Nespeky / 13:31 Zbořený Kostelec / Týnec nad Sázavou, silnice 106 / Krhanice / 14:30 Prosečnice, po červené / Kamenný Přívoz, cyklotrasa 19 / Jílové u Prahy, silnice / Zahořany / Okrouhlo / Zvole / Vrané nad Vltavou / Zbraslav / 16:54 Barandovský most.
Celkem asi 200 km, zpátky v trochu v dešti, vždy v pohodě.

Ex post jsem také našel na webu cyklomapy 
http://www.posazavi.com/mapy/mapa-cyklo.html
mapa cyklotras v Posázaví, stačí klepnout na trasu a dostanete itinerář i profil !!!
http://www.cykloserver.cz/
- také tady jsou mapy


Romantický penzion Petra
 poblíž Vlašími
9. září byla Iva na operaci tříselné kýly na klinice dětské chirugie v Motole. Motol je pořád stejné bludiště s mizerným informačním systémem. Iva se ve špitále seznámila s Anetkou z Modřan (také kýla). Nastoupily 8. září a 10. září šly domů. Celou dobu u nich byly přes den maminky.
2. září začala na Suchdole škola, protože prvního si  učitelé zastávkovali. Na rozdíl od malých škol, kterým jde o existenci, si velké školy v pohodě prodloužily prázdniny.
Na chalupě jsme se seznámili s Renatou a Michalem, který velmi horoval pro Norsko a vykládal o kamarádovi, který navzdory norským zákonům mohl zakoupit pozemek (shodou okolností jsme slyšeli podobné povídání od dřevoštěpa Pavla, který nedávno na tom pozemku strávil krásnou dovolenou - říkají tomu tam Rybářský ráj). Michal v tom ráji vytahoval z moře dva čluny (co je utopili nějací nezodpovědní rybáři z Moravy), nebo uvazoval při povodních loď Kristian Marco - na tom je hezké, že akce začala ve spolupráci nikoli s armádou, ale s Klubem vojenské techniky Milovice.

Poslední prázdninový víkend jsme byly u Hanky a Honzy na chalupě v Horním Podluží, holky tam byly už vloni. Letos tedy s koly, potloukali jsme se cestou necestou po Českosaském Švýcarsku a plesali nad tou krásou. Děti (Eva, Dominik a Iva) poctivě šlapaly, navštívili jsme třeba Loupežnický hrad.


Ten mlýn dnes už nemá žádnou lopatku.
23. srpna jsem šel pro holky na nádraží, a protože měl vlak ze Vsetína tradiční zpoždění, zatoulal jsem se na Senovážné náměstí - a koukal jsem jak puk na "Tančící kašnu".
http://www.pis.cz/c/opraze/fontany.html:
Kašna na Senovážném náměstí, Praha 1, Nové Město bývá zvána Čeští muzikanti nebo též Tančící kašna podle čtyř bronzových soch, které vytvořila rakouská sochařka českého původu, žákyně a přítelkyně Salvadora Dalího, Anna Chromy. Sochy, které autorka věnovala Praze, jsou bronzové, více než dvoumetrové, polychromované pastelovými barvami v odstínech vody a nebe: socha s mandolínou představuje indickou řeku Gangu, flétna jihoamerickou Amazonku, houslista Dunaj, trumpetista Mississippi a pátá socha, která bude teprve instalována představuje Nil. Vlastní kašnu z hořického pískovce navrhl ak. sochař Jan Wagner.
Bronze sculptures by Anna Chromy in Prague. The 'Commendatore' or 'Pieta' in front of the entrance of Stavovske Divadlo and the 'Sound of Bronze' on Ovocny trh in front of Stavovske Divadlo. Part of the exposed sculptures: four musicians and a marionet dancer.

Jako třetí název kašny se uvádí
"A Sound of Bronze"

Spadla klec: v sobotu 16. srpna jsem u Škody odprodal většinu svého praktikového sklenářství (nechal jsem si věci na makrofoto) a na protiúčet (a se svolením laskavé manželky) pořídil digitální foťák Canon PowerShot G3. Druhým horkým kandidátem byl Olympus C5050.
Pro ty, které toto trýznivé rozhodnutí teprve čeká, uvádím několik odkazů na recenze foťáků:
http://www.digineff.cz/jakejeto/jakejeto.html - česky
http://www.dpreview.com/reviews/ - asi nejdůkladnější
http://www.imaging-resource.com/DIGCAM06.HTM

http://www.dcresource.com/ 

PowerShot G3
Po návratu ze Sluneční zátoky odjely holky s babičkou a dědou na sportovní týden do Zlína, já měl na starost  "hospodářství". Ze Zlína se přesunuly kam jinam než do Liptála.
Zhruba před rokem (v době povodní) mi Hela koupila kolo, od té doby mám najeto přes pět tisíc kilometrů.
Evropu sužují veliká vedra, Dan z Grenoblu hlásil, jak tam hoří lesy. Mohl jsem kontrovat prohlášením, že v Praze je takové vedro, že hořely i mrazírny v Sedlci - dokonce o tom informovali z BBC.
Při požáru údajně nebyl nikdo zraněn
Pod tímto obrázkem mají na BBC opatrný popisek "Při požáru údajně nebyl nikdo zraněn"
Dny bez Ivy jsme využili k občasným cyklovýletům. Například navečer do Roztok, kolem Vltavy do Úholiček (je tam teď krásná asfaltka) a přes Únětice domů. Nebo noční jízdy s Čertem přes Nebušice do Šárky. Nebo jiná noční s Čertem z Lužin přes golfové hřiště v Motole, Jenerálku, Lysolaje domů. Nebo sobotní výlet v největších vedrech ze Suchdola přes Výtoň podél Botiče k Hostivařské přehradě (koupání), pak do Průhonic, Břežanským údolím do Zbraslavi, Prokopským údolím nahoru, Šáreckým údolím dolů. A aby to dalo stovku, tak jsme to ještě vzali kolem Vltavy do Roztok a pak teprve domů. Dalo to stovku.
Zašli jsme taky na výstavu Václava Brožíka do Valdštejnské jízdárny.
Průhonický park
Průhonice


Václav Brožík je pohřben na Montmartru

Od 17. července do 5.8. srpna byla Iva na druhém běhu Sluneční zátoky. První 3 dny se jí tam líbilo, pak se jí začalo stýskat. Po návratu se jí zase stýskalo po Sluneční zátoce. Celotáborová hra byla motivována "Pánem Prstenů", kterou jsme poprvé hráli v roce 1994. V Landě bylo tak málo vody, že programy na lodích se více méně nekonaly. U odjezdu/příjezdu na tábor jsme potkávali spoustu milých exkapitánů SZ, toho času ve funkci rodičů. Had dokončil pro web SZ text "Kapitán SZ".  Domů
Druhá půlka července byla ve znamení synovců a neteří: pár dnů u nás byli Pája a Máťa, Jiřík brigádničil v Šárce a bydlel u nás, holky se v horku chodily chladit do bazénu suchdolského sportcentra. Později sestavu synovců a neteří doplnila Julča, sem tam následovaná "starým" Jirkou. Babička s dědou odjeli do Tater, Hela má na starost králíky, zahrady, kočky, zavařuje meruňky, okurky, blumy, sbírá rajské a mrazí fazolky. Tak už to ve velkoměstě bývá.
5. července jsme se (se zastávkou na chalupě u Jany v Kameničné) přesunuli k babičce do Jeseníku. Kromě spárování komína a razantního průklestu dřišťálového živého plotu jsme také absolvovali pár výletů.  Poprvé v životě jsem byl v jeskyních na Špičáku a na zámku Jánský vrch, což byla ostuda, ale napravil jsem to. Pod zámkem v Javorníku na náměstí jsme viděli dobře deset dvoukol, na zámku jsme potkali jejich majitele - dvojice mladých lidí, z nichž vždy jeden byl nevidomý. A taky tam byla parta motorkářů v černých kůžích, představte si ty "drsné" kožené boty, jak se šoupou ve filcových pantoflích po zámku, který patříval vratislavským biskupům. Odskočili jsme si také na Rejvíz a vyběhli (opravdu jsme kus běželi, Iva by jinak nešla :-) přes Křižák (doplnit "benzín") na Zlatý Chlum. A Radim už chodí na vycházky, v Nýznerově to začíná vypadat k světu, u potoka Vítkovi odkvetly lilie zlatohlavé. Jeskyně Na Špičáku
Jeskyně mají ve znaku srdce
28. června jsme ve slonu a s koly na střeše vyrazili do penzionu Myslivna, začaly nám PRÁZDNINY.  Bydleli jsme v chatičce, svou kuchyní nás rozmazlovala paní domácí. V pondělí se k nám připojila Jana s Davidem a Eliškou. Počasí bylo pestré, takže do programu se nám vešlo skoro všechno, co jsme si naplánovali:
Několikrát koupaliště Pecka, hrad Pecka (Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, jehož cestopis bych si měl konečně přečíst), dvakrát na kole do Nové Paky s návštěvou Klenotnice, Safari Dvůr Králové (mezi mnoha atrakcemi zmíním model tropické řeky) , Hořice se záplavou soch a rozhlednou, parádní koupaliště v Miletíně. Špitál v Kuksu s úžasným průvodcem typu Šafránek z Básníků, zaujal i děti, začal oslovením "milí turisté", snad jen jednu volnou citaci (na víc si stejně nevzpomenu): "po Karlu Gottovi jsou v hrobce nejzachovalejší mumie v naší republice". Prachovské skály, stavění chaloupek z mechu a kapradí, rak v rybníce a žabičky v lese, a v neposlední řadě torzo kance u lesa. Nejhezčí místo: kostel sv. Máří Magdaleny nad Peckou. Kde jsme nebyli: areál secesního lesního koupaliště v Hořicích na Dachovech
hex72.jpg

"Naše" chatička u myslivny.

Ve středu jsem "pracovně" odjel do Svinošic (ano, Lubošku, kousek od Lipůvky, ale opravdu jsem se nemohl zastavit) na akci "RiverDeep", večírek v hotelu Domino u příležitosti ukončení projektu MegaMath. Před večírkem jsme podnikli výlet k tenisovým kurtům za účelem turnaje čtyřher. Turnaj byl předčasně ukončen správcem kvůli vypršení času. diplomMM1.jpg (37303 bytes)
20. - 23. června jsme byli na "bejby" Sluneční zátoce (to je ten web, co jsem vloni sliboval), stavět tábor, sekat trávu, potkat staré známé... trochu si zatesknit :-), ..., v Landě je málo vody, ale na pramici jsme se svezli, na pláži i protipláži vykoupali. V plavčické kajutě je ryska s loňským stavem vody.
Stavění tábora je neklamným znamením, že brzy začnou prázdniny, Iva měla obligátní flétnový koncert (Daniel II. byl převálcován). Na vysvědčení dvojky z matyky a kreslení. 
103_0350.JPG (540535 bytes)

Bejby zátoka v protisvětle

A aby těch rybníků nebylo málo, tak v neděli navečer jsme si na kolech odskočili do Únětického rybníka se zastávkou v Horoměřické pekárně.
Vůbec jsem netušil, že v Úněticích býval asi od 16. století pivovar Metropolitní kapituly u sv. Víta.
Únětice.cz
V sobotu jsme odsouhlasili v referendu vstup do EU. Snad nebudeme litovat. 
Martina s Bajkem si řekli svá "ANO" na zámečku v Hostivici. Byli jsme u toho. A vzpomenuli na naši svatbu v Hostivici v kostele.
A po milém obědě s Adélkou a Honzou (čekala je další svatba v Chuchli) jsme se šli zchladit do rybníka Břve. Bývalé koupaliště a restaurace zmizely, z chatiček v kempu současní "nájemníci" nejdříve zpeněžili plech ze střech. Ale rybník je fajn, včetně krotkých labutí.

Hostivice

V pátek se u nás doma konal sraz bývalých trenérek gymnastiky "Spartak Dejvice", sešlo se jich 6, k tomu ještě 4 ratolesti a 2 manželé. Všechny přítomné ratolesti chodí na sportovní gymnastiku.
Ve čtvrtek 12. Hela s Ivou ve společnosti 13 pískomilů  naložených do 2 okurkových lahví a jednoho terária vyrazily do ZOO a předaly havěť do péče odborníků ("na výstavu"). Nechali jsme si doma jen dvě pískomilky z prvního vrhu. Za pískomily holky dostaly sponzorskou vstupenku a v třicetistupňovém vedru se kochaly zvířátky. Funguje už dětský koutek s prolézačkami a ochlazovacím bázenem. Byvší Noemovu archu vzala velká voda. Vrátily se domů v podvečer, Hela rozbila terárium až ve dveřích do bytu, celý den ho vláčela v kabele na rameni. Byla docela nakrknutá (slušně řečeno). 
8.6. jsme byli na mši ve svaté Markétě (Břevnovský klášter), místní sbor provedl Missu in G od F. Schuberta.
A že je Medarda, tak večer přišla bouřka. 
Picture © www.osb.org
Pískomilové Ferda s Filipem mají dalších 6 mladých, celkem jich tedy je 15. Předchozí vrh se po krátkém azylu v okurkových lahvích nastěhoval do prostorného akvária, které jsme získali od Gábiny s Pavlem.
Pole jsem pokosil, seno je u babičky ve stodole, její králíci se budou mít. A já mám spálená záda :-). To Hela je opálená do hněda, protože tráví dost času na zahrádce za obecním úřadem - ta jen kvete, teda ta zahrádka. Hela samozřejmě taky :-). A je třeba poznamenat, že "španělští" slimáci aspoň na Suchdole nepřežili zimu. 
A v neděli 1.6. jsme od Ondry dovezli renovované kyvadlové hodiny z Jeseníku, pověsil jsem je zatím do ložnice, natáhl a ony jdou a bijí. Ondra má zlaté ruce a babička v Jeseníku bude mít radost.
Arion sp.

Galerie - středoevropské druhy - měkkýši (Mollusca)

S kmotrou Evou a Kristýnkou jsme 24.5. slonem vyrazili na chatu ve Čtyřkolech. Koupali jsme se v Sázavě, vyzkoušeli nafukovací kánoi, povalovali se v houpací síti... Na překrásné procházce přes Kosmou připomínané sídlo Hradiště a Zlenice (zřícenina zvěčňovaná na Ladových obrázcích) jsme potkali hada podezřele podobného zmiji. Teď už jsme chytřejší:

UŽOVKA HLADKÁ (CORONELLA AUSTRIACA) (zdroj: www.veronica.cz
je náš nejmenší had (slepýš je menší, ale jak známo není to had) žije na podobných místech jako ještěrka obecná a zelená, také se jimi občas živí. Jsou to suchá stanoviště, osluněné stráně bez souvislého porostu stromů, skalnaté a suťovité svahy. Na rozdíl od zmije, se kterou je často zaměňována, nemiluje mokré louky a okolí vod.
Je většinou světle hnědě až pískovitě zbarvená s tmavými šachovnicovitými skvrnami na hřbetě, které někdy mohou připomínat klikatou čáru zmije. Není to náhoda - tak jako pestřenka - zcela bezbranná moucha se “maskuje” za žihadlem opatřenou vosu, tak se hladká užovka zbarvením vydává za zmiji, aby budila respekt u nepřátel. Od zmije se liší především tím, že je štíhlejší a má kruhovitou zorničku. Zmije, a to je snadno vidět i na vzdálenost několika metrů, má zorničku v oku svisle štěrbinovitou, podobně jako kočky. Při bližším ohledání se užovka hladká pozná i podle toho, že všechny její šupiny jsou hladké, jak její název napovídá - t.j. nemají tzv. kýl. Toto je dobrým poznávacím znakem i u svlečky - tedy staré kůže, kterou hadi svlékají vcelku. Pokud ji naleznete - pošlete ji - my Vám ji určíme, a budete-li chtít i vrátíme.
Užovka hladká je ohrožena především mizením vhodných míst (biotopů) pro její výskyt, ale i přímým zabíjením právě pro snadnou záměnu se zmijí.

Přívoz u Matesa

J. Lada, Bruslař na Rybníce (1927)

Užovka hladká na německých stránkách, odkud pochází také fotka.

A ještě nedělní výlet s Kajkou, Jirkou a Vítečkem - do Zlatých Hor - poutní kostel Panny Marie Pomocné. Stojí, navzdory tomu, že byl v roce 1973 komunisty srovnán se zemí. Co jsme na zlatohorsku nestihli: Údolí ztracených štol na říčce Olečnici, ( 2km za Zlatými Horami směrem na Jeseník) -funkční repliky vodních mlýnů na drcení zlatonosné rudy.
Poutní kostel sv. Marie Pomocné (Maria Hilfe)

serak1.jpg (6765 bytes)
Chata Jiřího na Šeráku

Prodloužili jsme si víkend o den vpředu i vzadu a vyrazili do Jeseníku. Pátek jsme věnovali domácím pracem dle babiččina rozpisu - posekat trávu, vyčistit rýnu, přeházet kompost, mimo plán byl boj se zarezlými panty na půdičku: nejdříve brzdová kapalina, pak olejíček proti rezi, oťukávání majzlíkem, znovu olejíček ... stačil jeden den, a cesta na půdičku byla volná. Radim už nemá na noze železa, ale na běhání to není. Mno a byli jsme na Smrčníku i na Mýtince. Mýtinky přes Bílé kameny jsme jen tak mimochodem došli na Zlatý chlum
Zlatý chlum
  • Zpráva z pracoviště: MegaMath v Praze skončil, v neděli odletěli na týden dva "naši" programátoři do Dublinu na intenzivní opravu chyb. Našel jsem starší webovskou verzi MegaMath. Opět s číselnou osou.
megamath.JPG (57862 bytes)
  • 7. května k nám přijely na 5 dnů malá a velká Dáša z Liptála. Konečně! A díky nim jsme se také my podívali do Prahy. Stihly toho dost - královskou cestu, ZOO, Botanickou zahradu, Loretu, Jirkovu chatičku u Berouna. O suchdolských atrakcích nemluvě, třeba zánovní Pizzeria "Sklípek".

Studený nohy (2864 kB)
  • Narazil jsem na hezký a zajímavý web s citáty fyziků, převody měrných jednotek,  fyzikálními tabulkami a konstantami... 
  • Luboši, tam by se Ti mohlo líbit :-). Ale ten "tvůj" gympl vypadá taky sympaticky.
Stephen William Hawking
Úvahy o tom, že černá díra emituje částice, nasvědčují, že bůh nejenže v kostky hraje, ale občas je hází i tam, kde je nikdo nemůže vidět.
Stephen William Hawking v narážce na Einsteinův výrok
  • V sobotu, 3. května, konečně se dostávám k aktualizaci našich stránek (od 30.III.), toto konstatování nechť je omluvou všem, kteří na naše nehybné stránky v tomto mezidobí zavítali.
    Anóbrž v práci teď kmitám tak 12 hodin denně, tak doma už opravdu nemám náladu usednou k počítači a psát deníček :-). Pořád ještě koordinuji práci externích programátorů, kteří pro Macron dělají v programu Flash animace. Programátoři jsou jak známo noční ptáci. Irové, kterým práci předáváme, začínají nejvíce požadavků generovat tak kolem šesti hodin večer našeho času, vše musí být ASAP (as soon as possible). Nejvíce nutných prací (a průšvihů) se vynoří v pátek večer. Párkrát už jsem z práce odjížděl hluboko po půlnoci, výhodou je, že jsou prázdné ulice i chodníky, takže jsem na kole doma za půl hodiny. A teď zjara to i v Praze večer kupodivu voní :-).
    Ještě že je Hele dobře (klepu na dřevo), takže si tyhle prodloužené směny můžu dovolit.
holub.jpg (50292 bytes)
Tady je náznak toho, co teď na zakázku děláme: výuková cédéčka základní matematiky. Příklad ukazuje sčítání na číselné ose. Dostali jsme grafické návrhy scén - ty je třeba rozhýbat a doplnit veškeré interaktivní součásti.
Ale víkendy se mi daří ochránit (když nepočítám občasné akce po internetu či telefonem). Takže dnes (3.V.) odpoledne jsme na poli pálili větve z prořezaných stromů. Natáhl jsem dráty mezi kůly, zakopané již před týdnem. Po drátech se totiž bude pnout víno a ostružina! Dráty jsou pozůstatkem po "drátenících", kteří "přikryli" skály nad železnicí. Pro železniční fandy (Michale a Tomáši :-) přikládám odkaz na povídání o železnici Praha - Děčín. Po drátenících máme i kus pletiva, které ve spojení s nerezovým dřezem a kamením poskytne napajedlo pro drobnou havěť na poli. Už se na tom pracuje.
Také zahrádka se snaží: už jsme snědli/rozdali hlávkové saláty z pařeniště. A pochutnáváme si na koláči z čerstvé rebarbory.

"Už sanovaná a přikrytá skála u zast. Řež" z webu 1koridor.webzdarma.cz/fotokrpha

Na prvního máje jsme si dopřáli tradiční cykloakci s tradičními účastníky, nově synovci Jirka a Martin. Ujeli jsme asi 53 km na trase Suchdol, Roztoky, Řež u Prahy, Větrušice, pizzerie v Kralupech, Zákolany, Okoř, Číčovice, Horoměřice, Suchdol. Pohoda jako každý rok, defekt jsem měl jenom já, okolí Vltavy se pomalu vzpamatovává z loňské povodně. Odměnou kromě radosti z milé společnosti byly také mražené jahody z loňské úrody u nás doma. Když si vzpomenu, že předloni jsem ještě vezl Ivu na sedačce ... a vloni nám vytřela zrak tím, že ujela 48 km, letos už jsme se jí ani neptali, zda se náhodou nechce z Kralup vrátit vlakem.
A ještě je třeba podotknout, že tentokrát všichni pánové vyšlapali úvoz na Juliánu. Lepšíme se :-).
Pokud si ještě vzpomínáte na naše pískomily Ferdu a Filipa, tak Iva se je naučila rozlišovat podle šedé tečky na čumáku. Horší je, že neví, který z těch dvou rošťáků 23. dubna přitáhl do terária 8 (slovy osm) mrňavých růžových tvorečků, kteří nápadně připomínají čerstvě narozené pískomily. Kluci překvapili!
Velikonoce jsem se snažil ochránit před prací, ale nepovedlo se, na Velký Pátek jsem odjížděl z roboty o půl čtvrté ráno. Ale i tak jsme stihli tradičně zajet na proutky do Tuchoměřic, holky zmalovaly vajíčka, v pondělí 21.IV. je vydaly, a pak hurá na kolech na Okoř zasadit u brodu pomlázku. Dokonce jsme tam navzdory loňské povodni našli pomlázky z předchozích dvou let. Nerostla už ovšem žádná. o-vecere-maly.jpg (15550 bytes)
V sobotu 29. března se u nás konal dlouho očekávaný a odkládaný "irský" dýchánek, dorazili Marie a Pavel ze Slivence, jakož i Marta s Jirkou z Lužin. Při koukání na staré obrázky z Irska jsme vzpomínali na to, že jsme byli mladší :-) a že už nám ta "kastle" tolik neslouží :-). Nicméně i Pavel jezdí do práce na kole. Warning sign
28. března: v práci máme dusno, ve spolupráci s naší brněnskou pobočkou a desítkou externích programátorů vyrábíme v šibeničním termínu stovky interaktivních animací v programu Macromedia Flash pro výuku matematiky.
Po nocích jsem navíc oprášil stránky Sluneční zátoky. Iva pojede na druhý běh.
Na první jarní den se konečně oteplilo, Hela začala řádit na zahradě. Do naším potem zkropeného hnoje v pařeništi nacpala 43 sazenic salátů. Slimáci už se těší.
Kromě toho Hela dělá další verzi projektu záchodů do Sluneční zátoky. Po složitém průzkumu a dotazování bylo rozhodnuto použít čistírnu Biofluid šumperské firmy Fortex.
Když se náš děda jako zástupce investora setkal na Kladně s obchodníkem Fortexu, dohodli se, že obchodníkův otec s dědou před třemi čtvrtinami století spolu chytali raky v Rokytce (Liptálský potok)! 

Atesty čistíren odpadních vod dělá Výzkumný ústav vodohospodářský v Podbabě. Na jejich webu lze spatřit, co vodohospodářům vyvedla povodeň.
Iviny 8. narozeniny jsme odjeli oslavit do Liptála. Vedle nových kolečkových bruslí Iva dostala krásný dort ve tvaru motýla. Aby těch zlomených kotníků dost, tak Jožin si taky pořídil jeden takový. V Liptále jsme se nabili tradiční valašskou pohodou. 
K cestování jsme si od dědy půjčili slona, který od listopadu urazil asi 300 km. Konečně se trochu proběhl, po návratu už měl asi 1100 km, Hela spokojeně konstatovala, že řízení byla pohoda, "stěrače stírají, topení topí, rádio hraje". Spotřeba byla vyšší, než jsme čekali, ale při zajíždění prý to je normální, navíc jsme asi nejeli tak úplně na spotřebu :-). 

Při zjištování informací o spotřebě benzinu jsem dostal tip na tenhle web.
1. březen jsme oslavili převozem káry s hnojem z moštárny na zahrádku, aby bylo salátům v pařeništi teplo. Po ránu bylo přimrzlo, tak to docela jelo, horší to bylo před týdnem, to jsme na rozmrzle zablácené polňačce málem vypustili duši. Celou tu strašnou cestu jsme mudrovali, zda toho (hnoje) máme zapotřebí.
Zavítala k nám na kousek prázdnin Kajka s Vojtou a vytáhli asi deset dalších lidí na Matějskou.

Trochu jiný kolotoč se točil v pátek ve Španělském sále, naši poslanci a senátoři zvolili prezidentem vytrvalého V. Klause. Důstojným protějškem mu byl Jan Sokol, kterého na holičkách nechali jeho navrhovatelé ze Špidlovy vlády. 

Od víkendu máme doma "trvalé" připojení k internetu prostřednictvím www.czfree.net. Zatím mne to "stálo" dva půldny provrtávání panelů a natahování drátů po baráku. Hnacím motorem akce je Pavel "lunix", který u nás na střeše buduje přístupový bod pro suchdolské zájemce o broadband internet.
Pročež jsem oprášil své ICQ 105206156 a zřídil ICQ Hele (320628158) a Ivě (234132156). A komunikujeme přes střízlivého klienta Miranda.

Co je CZFree.Net ?
CZFree.Net je projekt nové neziskové broadband telekomunikační sítě v České Republice, Praze. Síť je založena na filozofii přispěj a použij, kdokoliv se může na své náklady připojit, rozšířit tak síť a využívat společného fondu služeb. Sdílíme filozofii spřátelených sítí, které vznikají po celém světě.


CZFree Fórum - Praha 6 - Suchdol
17. proběhla poněkud nostalgická "likvidační" schůze bytového družstva Praha 6 - 792. samospráva . Dělíme se podle domů na třetiny. Už je to přes dvacet let, co jsme začali budovat svá "hnízdečka". Družstevníkům za tu dobu narostla bříška, družstevnice marně barví šedivějící vlasy :-).
Na jarní prázdniny jsme se od 8. do 16. února přestěhovali k babičce do Jeseníku. Program obligátní, holky jezdily lyžovat do Lipové na Lázeňský vrch. Na programu bylo bruslení, běžkování a plavání, klábosení na Mýtince (kam dorazili také Vlci) či Smrčníku ...
Já si odskočil překvapivě čistým a dochvilným expresem Jan Perner do Prahy na tři dny pracovat, v programu Flash vyrábíme tuny animací pro výuku matematiky. Zpátky do Jeseníku mne zamrzlými silnicemi laskavě dovezl Honza "Sněhurka".
Radim má na polámané noze pořád to nerezové lešení.
Schéma areálu - LÁZEŇSKÝ VRCH
Rodinná sjezdovka Lázeňský vrch
  • Na pololetním vysvědčení 30.1. máme dvojky z matematiky a prvouky (nevíme, kde je bérec a kde jsou bedra!). Místo víkendu v Polubném jsme jezdili na pekáči v Houslích a v pondělí léčili Heleninu rýmu na lehce zasněženém Řípu.
  • Mikroskopem jsme koukali na trepku původně plovoucí ve váze v kuchyni (rozuměj váza, nikoliv váha). A trepka je nálevník :-).
    Což je příležitost k opakování z příroďáku:
    Máme 5 říší organizmů: monera (Monera: sinice a bakterie), prvoci (Protista: zlativky, kořenonožci+bičíkovci+opalinky, výtrusovci, nálevníci), houby (Fungi), rostliny (Plantae) a živočichové (Animalia).
    A bakterie tvoří asi polovinu veškeré živé hmoty na zemi!

    www.cojeco.cz:
    trepka
    [němčina], Paramecium - rod nálevníků protáhlého tvaru těla. Patří mezi prvoky. Prvoci jsou běžnou součástí planktonu v každém rybníku. Jsou to živočichové, jejichž tělo tvoří pouze jediná buňka. Obvykle mívají dvě jádra a alespoň část života mají tělo pokryté brvami. Trepka velká dosahuje velikosti až 0,2 mm. Tělo má nesouměrné , v zadní části zúžené. Na povrchu trepky je pružná pelikula, buněčná ústa, buněčná řiť a místo aktivní osmoregulace, v němž se vyprazdňují pulsující vakuoly. Živí se řasami, bakteriemi nebo jinými prvoky. Kyslík přijímá celým povrchem těla. Některé druhy se používají ke studiu buněčných organel a ke studiu způsobu rozmnožování.

http://encarta.msn.com/

cryptomonad.jpg (3891 bytes)

  • 25.1. k nám zavítalo kvarteto z Košíř. Se Zuzkou, Ondrou, Janou a Martinem jsme otestovali Kolibu v Tichém údolí (Maxmiliánka je v generální rekonstrukci). Večer jsme příjemně proklábosili.
  • Druhou volbu prezidenta charakterizují titulky z Týdne: "jezevcův debakl" a "zařízli nám Zemana".
puff1.gif (37534 bytes)
Volby prezidenta na webu
  • V sobotu 18.1. odpoledne jsme protáhli Honzu H. s Evičkou Suchdolem. Přes králíky až k poli, holky se s remcáním střídaly na koloběžce. Hezky jsme se zablátili. A to má Hela ještě z dopoledního gymnastického tréningu natažená záda. Ohnula se příliš zprudka :-).
  • Dali jsme pískomilům květináč plný písku. Asi poprvé v životě viděli písek. Stihli ho po teráriu rozházet za půl hodinky. Budou si muset i nadále užívat hoblin.
  • V parlamentu si volí prezidenta, ale moc se jim to nedaří. Kříženecký s Burešem vypadli cobydup, Pithartovi spadl hřebínek a Klaus nezískal dost hlasů.
  • V divadle U Hasičů jsme byli na konverzační "stařecké" komedii "Vstupte"; s podmračeným Petrem Nárožným ("mlíko - do rakve víko") a přesvědčivějším L. Mrkvičkou, přihrával J .Čenský.
  • Víkend naplánován ve znamení návštěv: dopoledne u HH, "mexický" oběd ve Zlatém dole. A odpoledne u Míla, Petr a Martin nejdříve s bruslemi na Únětičáku, pak u nás předváděčka DVD - překvapivě si donesli "Čistou duši", film nám milý, kterému rozumíme více, než bychom si snad přáli. V neděli holkám nebylo od žaludku moc dobře, zrušily návštěvu u kmotry a schovávaly se doma.
  • Týden kolem Silvestra jsme strávili u babičky v Jeseníku. Do piliňáku jsme v Praze za deště naložili brusle i lyže, a kupodivu si holky užili všeho toho haraburdí: boby v parku, brusle v lázních, běžky na Vidli, saně na Mýtince, sjezdovky v Lipové. Vyplácal jsem pár obrázků, zkouším fotit na diáky. Nechal jsem je naskenovat u F-Foto, ale výsledek nic moc. Silvestr tradičně se scrabble a 1. ledna bylo křišťálové počasí.
  • U babičky byl také Michal s rodinkou, Tomáš i Matěj jsou hodní. Chodili jsme za Radimem do nemocnice a zkontrolovali Vítka na Smrčníku. Zavěsil jsem vyčištěné kukačkové hodiny.
  • Zpátky do Prahy nás netopící piliňák pěkně vychladil. V kanceláři mám staronového kolegu PaKiho, což je příjemné. Na stůl si postavil tučňáka (asi jménem Linux :-). Ve čtvrtek 9. klesly mrazy na přijatelnou úroveň - zahájil jsem cyklistickou sezónu.
72750005.jpg (39009 bytes)

Radim ležící

 
Naposledy aktualizováno 01-XI-2005.    WEBovský počítadlo:    Klidně mi napište.